fomo

FOMO

FOMO: the Fear Of Missing Out

FOMO staat voor Fear Of Missing Out, oftewel de angst om dingen mis te lopen. Tegenwoordig is er steeds meer en meer sprake van FOMO, mede door de toename van social media. Over op internet worden foto's en verhalen gedeeld van mensen die leuke dingen aan het doen zijn en hun succesverhalen online zetten. Ook vliegen het aantal advertenties je om de oren, waardoor je met steeds meer keuzes wordt geconfronteerd. 

FOMO komt vaker voor bij zogenaamde maximizers. Maximizers zijn mensen die alles uit het leven willen halen. Het zijn mensen die de lat gemiddeld hoger zullen leggen en meer ambities hebben. Niets mis mee, alleen is het logisch dat deze mensen ook meer kans hebben op FOMO en sneller ontevreden zijn met keuzes die ze maken. 

De gevolgen van FOMO 

Mensen die veel last hebben van FOMO kunnen extra kans hebben op een verhoogd stressniveau, schuldgevoelens, vermoeidheid, slaapproblemen, meer piekeren en keuzestress.

Wat kun je doen aan FOMO? 

Een eerste stap tegen FOMO is door je simpelweg te realiseren dat je in het leven hoe dan ook meer mist dan meemaakt en dat gegeven meer te accepteren. Ook helpt het om er bij stil te staan dat géén keuzes maken juist leidt tot het missen van meer dingen. En denk er aan: geen keuze maken is ook een keuze.