Vergroot je coachbaarheid en haal meer uit jezelf
30 oktober 2020 
in mindset
3 min. leestijd

Vergroot je coachbaarheid en haal meer uit jezelf

In vrijwel elke sport heb je als sporter te maken met een coach, trainer of mentor. En in vrijwel iedere werkrelatie heb je te maken met een leidinggevende, manager of baas. Beiden hebben de functie en het doel hun atleten en werknemers zo goed mogelijk te laten functioneren, en hen te helpen om beter te worden. Iedere coach geeft feedback aan zijn of haar spelers, maar zal ongetwijfeld herkennen dat niet alle feedback ter harte wordt genomen. Kritiek of feedback krijgen is vaak moeilijk, maar tevens een noodzakelijk onderdeel van groei. In dit artikel kijken we naar een eigenschap die jou, als sporter, zal helpen om, in welke situatie dan ook, beter te leren. De eigenschap waar we het over hebben is coachbaar zijn. Met coachbaar zijn bedoelen we dat je als sporter dankbaar bent dat iemand je wil helpen verbeteren. Het betekent ook dat je open moet staan om te kijken naar je eigen tekortkomingen en je realiseert dat je het niet zonder coaches kan. Het betekent tot slot ook dat je bereid bent feedback te ontvangen en veranderingen aan te brengen aan je spel.
”My best skill was that I was coachable. I was a sponge and aggressive to learn” – Michael Jordan

Kenmerken van een niet coachbare sporter

Het is vrij gemakkelijk om te herkennen als een speler niet open staat voor coaching of feedback. Het is een mindset die neerkomt op een tekort aan respect en dankbaarheid voor de coach. Het zijn vaak de spelers die, ondanks aanwijzingen, niet open staan om met de tips van de coach aan de slag te gaan. Zij rollen vaker met hun ogen en vatten feedback persoonlijk op. Het herkennen van een niet coachbare sporter is vaak makkelijk, tenzij het over jezelf gaat. Het vergt van jezelf dat je je eigen ego opzij durft te zetten, om naar jezelf te kunnen kijken. Coachbaarheid is een onderdeel van de mentaliteit en mindset van iedere sporter. Het is daarom ook de verantwoordelijk van de sporter zelf, en niet van de coach.

Voordelen van coachbaar zijn

Zoals basketballegende Michael Jordan aangeeft was coachbaar zijn zijn grootste vaardigheid. Je eigen coachbaarheid vergroten heeft als belangrijkste voordeel dat je open staat om meer te leren, waardoor je sneller en effectiever zal leren. Daarnaast is de kans groot dat je een betere relatie zal krijgen met je coach, medespelers en dat er meer samenhang komt in het team. Voor veel spelers zal het je daarnaast helpen om meer rust en ontspanning te ervaren, omdat je leert om feedback te zien voor wat het is (namelijk informatie en feedback van een ander) in plaats van het te beschouwen als een aanval op jou.

Hoe word je een coachbare atleet?

  1. Luister naar wat je coach zegt, niet hoe die het zegt. Je coach kan een slechte dag hebben en zal zijn of haar communicatie niet altijd 100% op orde hebben.
  2. Neem feedback niet persoonlijk op. De feedback die je krijgt is van je coach, en het is aan jou of je er wat mee doet. Het is geen aanval op jou als persoon. Besef wel dat je, als het goed is, feedback krijgt waarbij het de intentie is dat je er beter van wordt. Lees in het artikel over feedback geven en ontvangen hier meer over.
  3. Bedenk dat je coach je wil helpen en je wil verbeteren.
  4. Vraag om feedback. Feedback komt het beste bij jezelf binnen op het moment dat je zelf met doelen bezig bent en tegen zaken aanloopt. Coaches waarderen het ook als je actief om feedback of verbeterpunten vraagt.
  5. Wees op tijd voor trainingen. Deze tip spreekt voor zichzelf en getuigt tevens van respect voor de coach en de training.
  6. Bedank je coach voor de feedback.
  7. Vraag door. Coachbaar zijn hoeft niet te betekenen dat je het met alles wat je coach zegt eens hoeft te zijn. Het is in eerste instantie een open houding om te luisteren naar wat de coach precies bedoelt. Leg je daarom ook niet per se neer bij het eerste antwoord, maar vraag door waarom die aanwijzing belangrijk is. Kortom: kom er achter wat de gedachtegang van je coach is.
  8. Kijk je coach in de ogen aan.
  9. Praat of klaag niet achter de rug van een coach om. Als je het ergens niet mee eens bent, ga dan het gesprek aan met de coach. Het is oké om een meningsverschil te hebben, het is niet oké om dit achter de coach zijn of haar rug om te doen. Dit beïnvloedt niet alleen jullie communicatie, maar ook de sfeer van het team.
Ken je iemand voor wie dit artikel behulpzaam kan zijn? Deel het via hieronder via Social Media.
Over de schrijver
Coen Stehouwer is mede-oprichter van De Mindset Academie, sport- en prestatiepsycholoog, psycholoog en ACT coach/therapeut. Daarnaast heeft hij ervaring als tennistrainer (KNLTB licentie A + B), tennist hij en doet hij aan Crossfit.
Reactie plaatsen