Hoe kun je je onderbewustzijn herprogrammeren?
28 februari 2021 
2 min. leestijd

Hoe kun je je onderbewustzijn herprogrammeren?

Je onderbewustzijn bepaalt voor zo’n 95% je gedrag. Het bestaat uit je diepere emoties, gewoontes, overtuigingen en instincten. In een eerdere blog hebben we stilgestaan bij wat het onderbewustzijn precies is. Die blog nog niet gelezen? Doe dat dan eerst. In deze blog bekijken we vooral hoe je je onderbewustzijn kunt herprogrammeren, aan de hand van 5 tips.

1. Wees bereid te geloven dat iets anders mogelijk is

Aangezien je on- en onderbewustzijn voor het grootste gedeelte je gedrag bepalen, is het interessant om te gaan onderzoeken welke patronen je wel en niet helpen. Eén van de grootste belemmeringen in het halen van je doelen is het hebben van belemmerende en beperkende overtuigingen. Als je bijvoorbeeld (op onbewust niveau) van jezelf vindt dat je een hoger salaris niet verdient (overtuiging), zul je ook niet naar je manager stappen voor salarisverhoging (gedrag). Een eerste belangrijke stap is om door te hebben dat zo’n overtuiging speelt, en deze te herkennen. Vervolgens wil je deze overtuiging gaan toetsen aan de realiteit. Om het voorbeeld om te draaien: als je aan je manager vraagt om salarisverhoging en je krijgt het, dan brokkelt de overtuiging dat je dit niet verdient al beetje bij beetje af. Daag je overtuigingen dus actief uit, en wees bereid om open te staan voor een nieuwe waarheid.

2. Geloof dat je succes en geluk waard bent

In toevoeging op de eerste tip, is het nodig om op onbewust niveau te geloven in jezelf. Zelfvertrouwen is niet voor niets één van de grootste voorspellers van succes. Velen van ons hebben echter diepe, geïnternaliseerde overtuigingen die ons ervan weerhouden om succes en geluk te ervaren. Daag deze overtuigingen dus extra uit. Wat zijn jouw overtuigingen over jezelf, geld, relaties en je gezondheid? Als deze overtuigingen namelijk beperkend blijven, blijf je jezelf saboteren en bereik je niet wat je wil.

3. Verander je zelfspraak

Een bewuste manier om je onderbewustzijn meer te trainen is door herhaling. Specifiek gezien herhaling van zelfspraak. Ga oefenen met een positieve zelfspraak. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf wat je tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen. Dit soort positieve zelfspraak wordt ook wel affirmaties genoemd. Voorbeelden hiervan zijn:
  • ik kan het
  • ik verdien een goed salaris
  • ik verdien het om te ontspannen
  • ik verdien het om geluk te ervaren
Hoewel het wat zweverig kan klinken om dit soort affirmaties te doen zijn er veel mensen die hier baat bij hebben. Mijn advies is om het eerst te ervaren en daarna te evalueren of het voor jou werkt.
“Whatever we plant in our subconscious mind and nourish with repetition and emotion will one day become a reality” — Earl Nightingale

4. Visualiseer

Visualisatie is bij uitstek geschikt om je bewuste in contact te brengen met je onderbewuste. Voor je brein is er namelijk geen verschil of je iets inbeeldt, of dat je iets daadwerkelijk ervaart. Door in gedachten een situatie een aantal keer te doorlopen, kun je je hersenen programmeren om exact dat gedrag op de automatische piloot te doen. In de sportwereld wordt hier ook al veel van gebruik gemaakt. Sporters visualiseren hun perfecte vrije worp, penalty of service. Door steeds vaker een situatie mentaal te doorlopen krijg je ook steeds meer vertrouwen dat het je gaat lukken.
”Voor je brein is er geen verschil of je iets inbeeldt, of dat je iets daadwerkelijk ervaart”

5. Beïnvloed je omgeving

Last but not least: je onderbewustzijn wordt beïnvloed door wat er binnenkomt, dus verander je omgeving in je eigen voordeel. Je onderbewustzijn absorbeert constant de informatie van externe bronnen en gebruikt die informatie om overtuigingen te vormen die bepalen hoe je denkt en je je gedraagt. Negativiteit van het dagelijkse nieuws, giftige mensen en social media kunnen een groot negatief effect hebben op uw onderbewustzijn zonder dat je het zelfs maar weet. Omring jezelf met positieve, ondersteunende mensen. Zoek naar boeken, video’s en muziek die je goed doen voelen en je verder helpen. Na verloop van tijd zul je merken dat je onderbewustzijn positiever en bemoedigender is en dat negatieve gedachten sterk zijn afgenomen.

Welke tip neem jij mee? Of wie zou deze blog nog meer interessant vinden? Laat het ons weten in de comments of deel de link.

Over de schrijver
Coen Stehouwer is mede-oprichter van De Mindset Academie, sport- en prestatiepsycholoog, psycholoog en ACT coach/therapeut. Daarnaast heeft hij ervaring als tennistrainer (KNLTB licentie A + B), tennist hij en doet hij aan Crossfit.
Reactie plaatsen