De sleutel tot moeiteloos succes
22 december 2020 
2 min. leestijd

De sleutel tot moeiteloos succes

Hoe vaak is de situatie voorgekomen dat je veel inspanning hebt geleverd voor relatief weinig resultaat? Wellicht heb je ambitieuze doelen opgesteld waar je veel energie in hebt gestoken, maar die uiteindelijk niet haalbaar waren. Dan kan het frustrerend zijn dat anderen hun dromen moeiteloos lijken waar te maken zonder veel inspanning te leveren. Komt het geluk bij deze mensen aanwaaien? Of is er meer aan de hand? In deze blog lees je hoe jij meer resultaat gaat zien met minder inspanning, en hoe een Amerikaanse ondernemer moeiteloos het Guiness Book of World Records haalde.

De kracht van kleine stappen

“Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, maar je moet wel beginnen om geweldig te kunnen zijn.” Heb je deze quote ooit gehoord? Het raakt vaak het probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Ze bereiden zich goed voor, doen uitgebreid onderzoek en hebben het perfecte plan uitgedacht om hun doelen te bereiken. Velen van ons blijven al hangen bij het onderzoek en beginnen niet eens. Anderen beginnen enthousiast en gooien hun leven rigoureus om, maar kunnen dit niet volhouden. Dan heeft hun verandering veel inspanning gekost zonder veel resultaat te zien. Maar wat zou er gebeuren als je eens minder enthousiast begint en kleine stapjes zet voor een langere tijd? Vaak overschatten we de resultaten op korte termijn, terwijl we de verbeteringen op lange termijn juist onderschatten.

Je hoeft je leven dus niet rigoureus om te gooien om resultaten te behalen. Je gooit toch immers ook geen kilo zout bij het eten als het een beetje flauw smaakt? Hoewel we in grote stappen willen denken, zijn juist de kleine stapjes de sleutel tot veranderen. Om een berg te beklimmen moet je ook de eerste stappen maken. Door een langere tijd deze kleine stapjes te blijven zetten, kom je op een gegeven moment op de top aan. Daarnaast blijf je in beweging, zonder je overweldigd te voelen. Je zult verbaasd staan wat je kunt bereiken met deze methode.

“Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel” – Robert Maurer

In kleine stapjes in het Guinness Book of World Records komen

Stephen Duneier is een Amerikaanse investeringsmanager, strategieconsultant, spreker, docent, schrijver, en artiest. Naast zijn vele functies heeft hij zijn autorace licentie gehaald, geleerd om helikopter te besturen en verschillende rotsen beklommen. In een TEDX Talk praat hij hoe hij zijn meest ambitieuze doelen realiseerde met minieme stapjes. Zijn TEDX Talk zie je hieronder:

Duneier wilde 50 boeken per jaar lezen, maar deelde zijn doel niet op in een boek per week. Zijn focus lag telkens op een klein haalbaar doel, bijvoorbeeld door het lezen van een zin. Die zin werden twee zinnen en zo kom je op een pagina. En zo breidde hij zijn stapjes langzaam uit naar het lezen van 50 boeken per jaar. 

Het is Duneier gelukt om in het Guiness World Book of Records te komen door het grootste gehaakte breiwerkje ter wereld te maken van maar liefst 120 vierkante meter en 27 kilogram. Naar eigen zeggen is hij nooit bezig geweest met dat record, maar telkens met het volgende draadje.

Kortom, kleine stappen helpen je om moeiteloos je grootste dromen waar te maken. De volgende vragen helpen daarbij:

  • Welke kleine stap kan ik zetten om mijn situatie te verbeteren?
  • Kost deze stap me niet meer dan tien minuten per dag?
  • Kan ik deze stap volhouden voor een langere tijd?
  • Wat levert het me op als ik deze stap iedere dag constant blijft zetten?

Welke stappen ga jij zetten? Laat het ons weten in de reacties hieronder

Over de schrijver
Coen Stehouwer is mede-oprichter van De Mindset Academie, sport- en prestatiepsycholoog, psycholoog en ACT coach/therapeut. Daarnaast heeft hij ervaring als tennistrainer (KNLTB licentie A + B), tennist hij en doet hij aan Crossfit.
Reactie plaatsen