Het belang van A-spelers
23 december 2020 
2 min. leestijd

Het belang van A-spelers

Hoe vaak heb je het idee dat je je eigen keuzes kan maken, zonder invloed van buitenaf? Het is een interessante vraag om te stellen, omdat we vaak niet door hebben hoeveel invloed jouw omgeving op je heeft. Zo kan een rommelig bureau er al voor zorgen dat je het overzicht sneller verliest dan een opgeruimd bureau. Maar denk ook eens aan de mensen om je heen: als je partner chagrijnig en kortaf reageert zal de sfeer in huis niet erg leuk zijn. Stress van collega’s kan er daarnaast voor zorgen dat jij ook gestrest raakt. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Als de mensen om je heen zoveel invloed op je hebben, dan heeft dat ook impact op jouw resultaten. Wil je stoppen met roken en heb je veel vrienden om je heen die roken? Dan is de kans kleiner dat je echt gaat stoppen. Het werkt gelukkig ook de andere kant op: wil je meer sporten en zijn de mensen om je heen sportief? Dan zal je makkelijker slagen. Een stimulerende omgeving met de juiste mensen is daarom noodzakelijk om optimaal resultaat te gaan halen. Daarom is de uitspraak: “je bent het gemiddelde van de zeven mensen met wie je het meest omgaat” ook zo treffend. Maar hoe weet je welke mensen je om je heen nodig hebt? Dat lees je in dit artikel.

Brandon D. Smart is de bedenker van ‘topgrading’, een methode om bedrijven succesvoller te maken en gericht op het aannemen en behouden van talent binnen het bedrijf. Hierbij maakt hij onderscheid tussen vier verschillende soorten mensen om je heen, die hij ‘spelers’ noemt. Deze spelers rangschikt hij in A-spelers, B-spelers, C-spelers en D-spelers en kijkt hiervoor naar twee dingen. Ten eerste is het belangrijk of je energie krijgt van deze personen en ten tweede of ze je verder helpen met je groei.

A-spelers

De A-spelers zijn de mensen, die je nodig hebt in je omgeving. Ze helpen je verder in het behalen van je doelen en je krijgt energie van ze. Vaak vinden de A-spelers dezelfde dingen belangrijk als jij, zodat je ook het beste met deze mensen kunt samenwerken. Het gaat er dus om dat je zoveel mogelijk A-spelers om je heen verzamelt.

B-spelers

B-spelers zijn de gezelligheidsmensen of goede vrienden. Je kunt het goed met ze vinden en geven je energie met bijvoorbeeld een avondje uit. B-spelers helpen je echter niet verder in je ontwikkeling. Het is prima om deze mensen om je heen te hebben, aangezien ze je ook dingen opleveren. Zolang je wel A-spelers om je heen hebt om door te blijven groeien.

C-spelers

C-spelers kunnen je wellicht wat dingen opleveren, bijvoorbeeld als ze gemotiveerd zijn om iets te bereiken of ergens heel goed in zijn. Maar vaak vinden ze andere dingen belangrijk dan jij. Als je samenwerkt met een C-speler kan dat dingen opleveren. Maar ze kosten je in de meeste gevallen veel energie om er mee om te gaan. Kijk goed wat je van zulke mensen kunt leren en breng er niet teveel tijd mee door.

D-spelers

D-spelers zijn de mensen die andere dingen belangrijk vinden en die je weinig opleveren. Deze mensen vreten energie en je wilt zo min mogelijk met ze te maken hebben. Heb je D-spelers om je heen? Neem afscheid van ze of besteed zo weinig mogelijk tijd aan ze.

Kort samengevat zijn de A-spelers en de B-spelers de mensen, die je om je heen wilt hebben (met de opmerking dat je meer A-spelers om je heen hebt). Een enkele C-speler kan interessant zijn, hoewel je er weinig aandacht aan zou willen besteden. Het is nuttig om een lijstje te maken van de mensen, met wie jij veel contact hebt. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je vervolgens beoordelen tot welke groep ‘spelers’ ze behoren. Kijk vervolgens of je tevreden bent met de uitkomst, of dat je iets te doen hebt.

Welke categorie spelers heb jij het meest om je heen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Coen Stehouwer is mede-oprichter van De Mindset Academie, sport- en prestatiepsycholoog, psycholoog en ACT coach/therapeut. Daarnaast heeft hij ervaring als tennistrainer (KNLTB licentie A + B), tennist hij en doet hij aan Crossfit.
Maikel van Mastrigt
Door

Maikel van Mastrigt

op 01 Jan 2021

Hi Jelle, Leuke blog. Nu ik hier zo over nadenk heb ik meer b spelers om mij heen dan a spelers. Zeker in deze bizarre corona tijd is persoonlijk contact voor iedereen anders en erg wennen. Merk wel dat ik het op de ene manier prettiger vind om alleen te werken dan met bepaalde collega's want vergelijk mij vaak met de collega's en sta dan in mijn gedachten boven of onder de collega's en als ik alleen ben dan geniet ik van de vrijheid die ik heb al is het vaak ook erg eenzaam. Weet dat ik dit allemaal zelf creëer. alleen om hier anders (makkelijker) mee om te gaan is nog wel een uitdaging. Maar de eerste stap het erkennen hiervan en met deze cursus bezig is een begin.

Jelle van Haaren
Door

Jelle van Haaren

op 09 Jan 2021

Ha Maikel, Prima natuurlijk als je alleen werkt; het is mischien de juiste balans vinden. Als je jezelf vergelijkt met andere collega's, wat doe je vervolgens met die informatie? Kijk je bijvoorbeeld wat je kunt leren van de collega, die je boven jezelf zet? Veel wijsheid gewenst met de cursus!

Reactie plaatsen