Doelen stellen en behalen
Veel mensen hebben ofwel geen duidelijk doel, óf hebben wel een duidelijk doel maar geen effectief stappenplan om dat doel daadwerkelijk te bereiken. In dit artikel krijg je een concreet stappenplan zodat jij je doelen goed kunt stellen en behalen.
Bepaal wat voor jou belangrijk is
Te vaak zijn doelen gebaseerd op wat je van anderen of de maatschappij zou moeten bereiken. En dat is ook meteen één van de grootste valkuilen. Want hard werken aan een doel dat eigenlijk niet van jou is, kost je heel veel energie en geeft je geen voldoening. Bepaal dus eerst wat jij belangrijk vindt. In ons online programma De Mindset Fundamentals beginnen we in week 1 daarom ook met je waarden en kijken we in week 2 naar je doelen. Je waarden bepalen namelijk wat jij echt belangrijk vindt.
Wees concreet
Stel concrete en meetbare doelen. Bij het geven van coaching hoor ik te vaak doelen als: ‘ik wil meer ontspanning’, ‘ik wil meer energie’, of ‘ik wil minder uitstellen’. Hoewel op het eerste oog oke, zijn deze doelen niet concreet genoeg. Verander deze doelen naar: ‘op een schaal van 1 tot 10 (1 minimale energie en 10 maximale energie) wil ik zeven dagen per week minimaal een zeven scoren’. Of: ‘iedere dag heb ik voor 12:00 ’s middags de belangrijkste taak van de dag gedaan’. Als extra tip: zolang jij je doel niet kunt tekenen, is het niet concreet genoeg.
Als je je doel niet kunt tekenen, is het niet concreet genoeg
Maak een plan
Als je weet wat je doel is kun je beginnen met een plan te maken. Deel je doel op in kleine en wederom concrete stappen. Zorg dat je doel een begin- en einddatum heeft. Voorbeeld: op 1 juni ben ik twee kilogram vet verloren.
Maak een plan voor je valkuilen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het stellen van doelen hebben veel mensen last van de zogenaamde optimisme bias. Hierin overschat je positieve uitkomst van je eigen doelen. Geen enkel doel zul je precies halen op de manier zoals je die van te voren hebt bedacht. Er zijn altijd hobbels op de weg. Geen drama, mits je hier van te voren over na hebt gedacht, zodat je op het moment zelf niet in paniek raakt en flexibel kunt bijsturen.
Zet je taken in je agenda
Zo lang het niet in je agenda staat mist er te veel prioriteit. Wil jij meer ontspanning? Plan dan twee blokken van twee uur volledige ontspanning in je week. Fitter worden? Dan staan er bijvoorbeeld drie avonden sportschool in je agenda.
Neem kleine stappen
Wil jij vroeger opstaan? Begin dan met iedere dag je week één minuut vroeger te zetten. Hier merk je niks van, maar na twee maanden tijd sta je een heel uur eerder op. En na drie maanden tijd anderhalf uur. Het nadeel van deze methode? Het kost meer tijd, en daarmee geduld. Het voordeel? Na drie maanden is het een gewoonte en je valt nooit meer terug. Bovendien zorgen kleine stappen ervoor dat je begint, terwijl te grote stappen in bijna alle gevallen zorgen voor een terugval.
Als je alleen bovenstaande zes tips al toe zou passen kom je al een heel eind. Hieronder volgen tips die je kunt gebruiken om te kijken of jouw doel een goed doel is, of om te kijken wat je er nog voor kunt gebruiken:
1. Positief uitgedrukt
Zorg ervoor dat je doel positief is uitgedrukt. ‘ik wil twee kilo afvallen’ is een ander doel dan ‘ik wil niet meer zo dik zijn’.
2. Bepaal je huidige situatie
Als je doel is om naar New York te vliegen, is het noodzakelijk te weten waar je begint. Vanuit Amsterdam is de route namelijk echt anders dan vanuit Moskou. Wil jij weten waar je precies staat? Hiervoor hebben wij een mindset test ontwikkeld. Deze kun je direct hier invullen.
3. Welke hulpmiddelen heb je nodig of kun je gebruiken?
Heb je een vriend of vriendin die je kan bijstaan? Heb je nog informatie nodig? Zo ja, waar kun je die vinden? Heb je een coach of een mentor nodig?
4. Word je blij van je doel?
Geeft het doel je energie? Word je er enthousiast van als je het voor je ziet? Weet je waarom je het doet?
Bonus tip: vind een accountability partner
Eén van de meest effectieve manieren om jezelf verantwoordelijk te houden voor je doel is door middel van een accountability partner. Als jij namelijk de motivatie tijdelijk bent verloren, helpen de gemaakte afspraken om toch de volgende stap weer te zetten. Bel daarom iemand op een maak concrete afspraken. Zoek je een goede accountability partner? In onze Mindset+ community krijg je maandelijks twee keer live coaching en vind je gemotiveerde accountability partners.