Als je doelen op bewust niveau niet in overeenstemming zijn met je onderbewuste niveau, saboteer je jezelf, met alle bijbehorende frustraties. In deze blog bespreken we de rol van het onderbewuste brein en hoe dit vrijwel elke keuze die we maken beïnvloedt.
Het bewuste, onderbewuste en onbewuste brein
Het bewuste, onderbewuste en onbewuste brein zijn het gemakkelijkste te vergelijken met een ijsberg. Het grootste deel van deze ijsberg ligt onder water, en maar een klein deel ervan ligt boven water. Het deel dat heel diep onder water ligt is je onbewuste geest. Hierin liggen de diepste gedachten, gevoelens, overtuigingen, herinneringen en (gedrags)patronen. In sommige gevallen zijn delen van het onbewuste ook onderdrukt, denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde trauma’s of negatieve gevoelens. Net als het onbewust brein bevat het onderbewuste brein ook gevoelens, gedachten en herinneringen. Het verschil ten opzichte van het onbewuste is dat deze gedachten gemakkelijker naar het bewuste kunnen worden gehaald. Ze liggen meer aan de oppervlakte. Je bent bijvoorbeeld niet de hele dag bewust bezig met je adres, maar als iemand aan je vraagt waar je woont kun je het zo opnoemen. Tot slot bestaat het bewuste deel van je brein uit alles wat je bewust meemaakt en kan opnoemen. Zo ben je je nu bewust van de tekst die je aan het lezen bent.
De olifant en zijn rijder
Psycholoog Jonathan Haidt introduceerde een bruikbare analogie voor het denken over gedragsverandering. Haidt beschrijft de relatie tussen ons rationele, analytische (bewuste) en emotionele (onder- en onbewuste) brein als respectievelijk een menselijke rijder en een olifant. De berijder vertegenwoordigt het rationele systeem, het bewuste brein dat beslissingen neemt over waar je heen wilt en wat je wilt bereiken. De olifant vertegenwoordigt het emotionele systeem, het onderbewuste en onbewuste brein dat de motivatie en kracht geeft om die dingen te gaan doen. Volgens Haidt is de ruiter rationeel en daarom kan hij een pad voor zich zien terwijl onder hem de olifant de kracht levert voor de reis. De olifant is echter irrationeel en wordt gedreven door emoties en instincten. (Als je bekend bent met Daniel Kahnemans Thinking Fast and Slow, zou je deze ook System One en System Two kunnen noemen).
Het punt is dat de berijder kan proberen de olifant in de richting te bewegen die hij wil door te duwen, te trekken en te smeken, maar als de olifant niet wil bewegen, raad eens wie die strijd gaat winnen? De enige manier om verandering te creëren, is door je ‘innerlijke olifant’ te motiveren door een beroep te doen op emoties, het pad te verkorten en eventuele obstakels op de weg te verwijderen. De olifant en de rijder zullen op één lijn moeten zitten, anders winnen je onderbewuste patronen.
Wat is de rol van het onderbewustzijn?
Het onderbewustzijn helpt je Reticulaire Activeringssysteem
Je onderbewustzijn houdt je veilig
”Je onderbewuste brein wil dat je vandaag precies hetzelfde doet als gisteren omdat je het gisteren hebt overleefd”
Björn
op 18 Oct 2023