Faalangst: zo ga je ermee om!

Heb je je weleens zo angstig gevoeld om te falen dat je er nachten van wakker lag? Of maak je je nu al zorgen over mislukkingen in de toekomst? Dan zal de term faalangst vast bij jou bekend zijn. Net als perfectionisme heeft deze term vaak een negatieve lading, maar ook hier geldt dat er een positieve kant is. In deze blog vind je de voordelen van faalangst en ontdek je effectieve manieren om ermee om te gaan.

Kenmerken van faalangst

Wat is faalangst precies? Het speelt vaak op als er gepresteerd moet worden, bijvoorbeeld voor een examen, presentatie, wedstrijd of sollicitatie. Mensen hebben voor deze events vaak de angst om te mislukken, fouten te maken, of te falen. De volgende kenmerken horen bij faalangst:

Deze kenmerken dragen in de meeste gevallen niet bij aan een goede prestatie. Toch kan faalangst ook een positief effect hebben.

De positieve kant van faalangst

Uit de wetenschappelijke literatuur is gebleken dat faalangst kan leiden tot prestatieverbetering, omdat mensen beter gaan presteren op momenten dat er iets op het spel staat (Magidana, Stoeber & Passfield, 2016). Omdat er een kans is op falen, zal de spanning toenemen. In de blog over zenuwen hebben we al uitgelegd dat je spanning nodig hebt om het beste in je naar boven te halen en je optimaal te concentreren. Die spanning is dus een extra prikkel om je op scherp te zetten. Daarnaast zie je dat mensen zich beter gaan voorbereiden, als de kans bestaat om te falen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe groter de kans is op een goede prestatie.

Wanneer faalangst je gaat belemmeren

Faalangst gaat belemmerend werken op het moment dat je je vooral gaat focussen op je angst. Als je je gaat richten op alle zorgelijke gedachten, ga je steeds meer in geloven in een slechte afloop. Het helpt ook niet mee als je in een soortgelijke situatie al een keer hebt gefaald, want dan zal je eerder geloven dat je angst realistisch is. Als je in je angst begint te geloven, is de kans groter dat je je slecht gaat voorbereiden. Waarom zou je er nog moeite in steken?

“Er is maar één iets dat een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.”  

Paulo Coelho

Omgaan met faalangst

Hieronder staan drie tips om effectief om te gaan met faalangst.

  1. Bereid je goed voor. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer vertrouwen je hebt in een goede uitkomst. Als je meer vertrouwen hebt, zal je minder angst gaan ervaren.
  2. Vraag jezelf af hoe realistisch je faalangst is. Soms is je angst zo groot, dat dit niet in verhouding staat met je werkelijke kans op falen. Het kan ook zijn dat je de gevolgen van je falen overschat en denkt dat het einde van de wereld nabij is als dit gebeurt. In werkelijkheid vallen deze gevolgen vaak mee. Wat is het ergste dat er kan gebeuren in jouw situatie?
  3. Manage je verwachtingen. Als je jezelf onrealistische doelen stelt, is de kans op falen groot. Daarmee maak je je faalangst realistischer. Met welke uitkomst zou je tevreden zijn en hoe realistisch is die uitkomst?

Op welke momenten ervaar jij faalangst? En wat doe je dan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Gebruikte bron:

  • Magidana, D.J., Stoeber, J., & Passfield, L. (2016). Perfectionism and Training Distress in Junior Athletes: a Longitudinal Investigation. Journal of Sports Sciences, 35, 470-475.