Uitstelgedrag? Creëer noodzaak

Hoe vaak komt het voor dat je niet start met een goede gewoonte? Of start je wel, maar kun je het niet volhouden? Wellicht herken je je in één van de volgende situaties:
  • Pieter wil een paar kilo afvallen. De eerste week let hij op zijn voeding en gaat hij drie keer naar de sportschool. Maar daarna zit hij regelmatig weer met een zak chips voor de TV. Na een maand heeft hij zijn goede voornemen opgegeven.
  • Vivian heeft rijlessen genomen om haar rijbewijs te halen en ze merkt verbetering na iedere week. Maar ze moet haar theorie-examen nog halen en het lukt haar niet om te gaan beginnen met studeren.

Zowel Pieter als Vivian heeft in bovenstaande voorbeeld last van uitstelgedrag. En zo zijn er velen die een bepaald gedragspatroon willen aanpassen, maar dit blijven uitstellen of het uiteindelijk niet kunnen volhouden. Een belangrijk onderdeel van de oplossing? Creëer noodzaak.

Hoe leidt noodzaak tot minder uitstelgedrag?

Veranderingen die niet urgent zijn, kun je blijven uitstellen. Je hoeft er niet mee te starten en je kunt er makkelijk mee stoppen. Daarom heb je een trigger nodig die je niet alleen aanzet tot actie, maar er ook voor zorgt dat je je nieuwe gedrag blijft volhouden. Wat helpt om meer noodzaak te creëren en om zo je uitstelgedrag te slim af te zijn is om deadlines te stellen en deze te koppelen aan een consequentie. Als we even teruggaan naar situaties van Pieter en Vivian, kunnen we voor beiden een voorbeeld bedenken om noodzaak te creëren:
  • Pieter is een weddenschap aangegaan met zijn vader: als hij binnen een maand twee kilo af zou vallen, hoefde hij een maand niets te doen aan het huishouden. Als dat niet zou lukken, hoefde zijn vader een maand niets te doen. Pieter creëerde zijn noodzaak door een positieve consequentie te verbinden aan zijn nieuwe gedragspatroon en een negatieve aan zijn huidige. Het resultaat was boven verwachting: twee kilo eraf.
  • Vivian stelde een deadline door haar theorie-examen alvast in te plannen. Ze begon nu wel met studeren, omdat ze wist dat ze anders ging zakken. Bovendien zou een nieuw examen extra geld kosten. Zo creëerde Vivian financiële noodzaak en haalde ze haar theorie-examen in één keer.
Ga dus voor jezelf na welke noodzaak jij kan creëren om in beweging te komen of een blijvende gedragsverandering teweeg te brengen. Welke stap neem jij? Laat het weten in de reacties hieronder.