Grit: de kracht van passie en doorzettingsvermogen
Wat maakt de ene persoon beter is in iets dan de ander? Wat zorgt ervoor dat iemand goed presteert op wiskunde, werk of sport? Is het talent, een hoog IQ of gewoon geluk? Angela Lee Duckworth, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, onderzocht bij onder andere militaire cadetten, finalisten van spellingswedstrijden, leraren in achterstandswijken en salesmensen wat nu de grootste bepalende factor was. Het resultaat? Grit. Grit bestaat uit passie en doorzettingsvermogen. Passie is het hebben van een sterke intrinsieke motivatie voor hetgeen wat je doet en om je doelen te bereiken. Doorzettingsvermogen bestaat uit het blijven doen wat je aan het doen bent, ook al ervaar je tegenslagen.
”80% of success is showing up” – Woody Allen
De eeuwige discussie: talent of hard werken?
Duckworth zegt niet dat zaken als het hebben van een goede coach, leraar of talent niet van belang zijn, maar wel dat grit en inspanning belangrijker zijn dan bijvoorbeeld talent. Om dit duidelijk te maken komt zij met de volgende formules:
-
Talent x inspanning = vaardigheid
-
Vaardigheid x inspanning = prestatie
Uit bovenstaande formule blijkt dat inspanning twee keer belangrijker is dan talent als het gaat om het voorspellen van prestaties.
Benieuwd naar je eigen grit score? Doe dan nu hier de test. Belangrijk om te weten is dat grit niet iets is dat je wel of niet hebt, maar dat je het kunt ontwikkelen. Om het te ontwikkelen is het van belang om van een aantal concepten meer te weten, zoals het bewust vergroten van je comfort zone, ‘deliberate practice’ en het ontwikkelen van een ‘growth-mindset’.
Zoals in bovenstaand figuur te zien kun je elke uitdaging opdelen in een comfort zone, stretch zone en een panic zone. Alles wat in je comfort zone zit is, zoals de naam al zegt, comfortabel en bekend. In de stretch zone daag je jezelf uit. Je probeert iets te doen wat je eigenlijk nog nét niet kan. In deze zone ervaar je zowel succeservaring als fouten, waardoor je beter wordt. In de panic zone ervaar je eigenlijk vooral negatieve ervaringen, omdat de uitdaging veel te groot is voor je eigen vaardigheden. Voor veel mensen is het doen van een presentatie iets dat in de stretch ligt, terwijl het geven van een TED-Talk in de stress zone zou liggen. Het mooie van de stretch zone is dat in de zone vaak ‘flow’ wordt ervaren. Over deliberate practice en de growth-mindset hebben we het in volgende artikelen.